Λίμνη Ευβοίας

Στη βόρεια πλευρά της Εύβοιας και στην αγκαλιά του Ευβοϊκού κόλπου δεσπόζει μία από τις πιο γραφικές ελληνικές κωμοπόλεις, η ΛΙΜΝΗ, «η νυφούλα του Ευβοϊκού».

Αμφιθεατρικά χτισμένη, με νησιώτικη όψη και αρχιτεκτονική, καταγάλανη θάλασσα και ένα μοναδικό τοπικό χρώμα, καθιστούν τη Λίμνη Ευβοίας μοναδική. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα αποτελώντας έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς στην Εύβοια.

Στη Λίμνη σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη ήταν η αρχαία πόλις ΕΛΥΜΝΙΟΝ, που κατά τον Σοφοκλή, Στράβωνα και άλλων αρχαίων συγγραφέων, κατά τη μυθολογία έσμιξαν ο Δίας με την Ήρα και γι’αυτό ονομαζόταν το «νυμφικόν Ελύμνιον».

Κατά τη θερινή περίοδο κολυμπήστε σε μια από τις εντυπωσιακότερες και πανέμορφες παραλίες. Στο Κοχύλι, στο Βαθύρεμα, στα Ταμπακαριά, στις Κουκουναριές, στον Αϊ Γιώργη, στη Βρυσούλα, στην Καρουμπιά, στο Λεόντιο, στη Γλύφα κ.λ.π.

Σπουδαίες Φυσιογνωμίες της Λίμνης

Ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΟΒΙΟΣ ο «Αετός της Εύβοιας» όπως αποκαλούνταν, ο ήρωας της Γραβιάς και των  Βρυσαμιών γεννήθηκε στη Λίμνη το 1780. Η συμβολή του στην Επανάσταση του 1821 και στην απελευθέρωση της Εύβοιας από τον τουρκικό Ζυγό ήταν καθοριστική. Ο ανδριάντας του είναι στην κεντρική πλατεία της Λίμνης.

Η ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ η Ηρωίδα της εθνικής αντίστασης γεννήθηκε στη Λίμνη το 1899. Συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944. Η προτομή της είναι στην παραλία της Λίμνης.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΦΟΡΟΣ ένας από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς είχε την καταγωγή από τη Λίμνη Ευβοίας. Η προτομή του είναι μπροστά στο κινηματοθέατρο «ΕΛΥΜΝΙΟΝ» στην παραλία της Λίμνης. Ο τάφος του βρίσκεται την Λίμνη στην τοποθεσία «Παναγιά».

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΖΙΩΤΗΣ ένας από τους καλύτερους καθηγητές της βυζαντινής μουσικής της νεότερης εποχής, γεννήθηκε στη Λίμνη το 1896. Υπήρξε καθηγητής στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπήρξε δάσκαλος στην Αθηναϊκή Μανδολινάτα, ίδρυσε σχολείο Εκκλησιαστικής Βυζαντινής μουσικής και συνέγραψε πλήθος μουσικών βιβλίων.

Αθανάσιος Κ. Ζανιάκος